Sabtu, 27 Disember 2014
Good Carbs vs. Bad Carbs
Karbohidrat terdapat di dalam pelbagai makanan. Ianya bukan sahaja Roti, Nasi ataupun Pasta, malahan terdapat juga pada Kacang, Sayuran, Tenusu, Jus & Soda serta Manisan. Jadi sudah tentu kita tidak dapat membezakan karbohidrat yang manakah perlu kita ambil untuk kekal sihat.
Karbohidrat terbahagi kepada 2 :-
Karbohidrat Kompleks = Baik
Struktur Kimia dan Serat memerlukan badan bekerja keras untuk menghadam makanan. Jadi tenaga lambat diserap ke dalam sel.
-Gandum
-Bijiran
-Sayuran Hijau
-Buah-buahan Segar
Karbohidrat Ringkas = Tidak Baik
Molekul gula yang kecil yang cepat diserap ke dalam badan. Tenaga disimpan sebagai Glycogen di dalam sel, dan jika tidak digunakan akan menjadi lemak.
Karbohidrat Tidak Baik ini biasanya adalah 'makanan proses' atau 'makanan segera' yang mana Serat dan Nutrien semula jadinya telah musnah. Tujuannya untuk menghasilkan makanan tahan lama yang mesra pengguna. Sudah tentu Pengawet, Pewarna dan Perasa digunakan.
-Gula-gula dan Manisan
-Gula Bijiran
-Soda & Minuman Bergula (Bicarbonate Drinks)
-Roti Halus
Gambarajah bahagian bawah, anda boleh ikut contoh makanan berkarbohidrat dalam Diet anda untuk lebih sihat.
Kami doakan anda kekal sihat, hidup sihat, minda sihat. Insya Allah.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan